Noordse mythologie

Finn D. Moore
Gebonden
256 pagina's
225 x 280 mm
NL
978-94-6359-664-0
€ 19,95
Omschrijving
Duik in de spectaculaire en magische mythologie van de Oud-Noordse religie. De reputatie van de Vikingen – de krijgers die de landen van West-Europa teisterden – maakte hen berucht, maar veel aspecten van hun religieuze overtuigingen zijn onderbelicht gebleven. De Noordse mythologie heeft zijn wortels in de Protogermaanse folklore, waarbij sommige essentiële concepten zelfs dateren uit de bronstijd – zo’n 5000 jaar geleden.

Dit boek plaatst niet alleen de geschiedenis en de cultuur van de Vikingen in een context, maar verkent ook op nieuwe en diepgaande wijze hoe het Noordse universum was opgebouwd, te beginnen met de scheppingsmythe. Daarna volgt Yggdrasil, de wereldboom, met de negen rijken van het universum eromheen. Dit boek vertelt over het belang van runen in de ontwikkeling van het Noordse heidendom en over de vormen van magie die galdr en seidr worden genoemd. Heel belangrijk is ook het voor de Vikingcultuur kenmerkende idee dat de tijd cyclisch is: Ragnarok – de ondergang van de goden, het einde van de wereld en de wedergeboorte ervan.

Moderne navertellingen van aspecten van de Noordse mythologie hebben ervoor gezorgd dat onsterfelijke figuren als Thor, de hamerslingerende, reuzendodende dondergod, en Odin, de wijze alvader en koning der goden, tot op de dag van vandaag iconisch zijn, maar de oude verhalen uit de orale traditie van de Vikingen werden in Scandinavië en Duitsland al in de 19e eeuw opnieuw tot leven gewekt en de formidabele opera de Ringcyclus van de componist Richard Wagner bracht de Vikingcultuur eind jaren 1870 letterlijk voor het voetlicht in de Europese cultuur. Dit boek brengt deze aspecten bijeen en vormt daarmee de complete gids tot de spectaculaire mythologie van de Oudnoordse religie.
Verkooppunten Zoek op plaats of postcode
Lees meer Lees minder NL